Hjärtligt välkommen till Karl-Tövåsens levande Fäbod!

Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk vi med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar våra mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång. På fäboden finns även hästar, kalvar, grisar, höns, kaniner med mera. Här kan man njuta av en kopp äkta kokkaffe av vatten från egen källa. Till kaffet kan vi erbjuda till exempel en fäbodsmörgås med hemkärnat smör och småost med mera.

Nytt för i år är visning av fäboden två gånger per dag som ingår i entrén, kl. 12.30 och 15.00. De flesta dagarna ges även möjlighet att se hur vi kärnar smör och kokar messmör.
Läs mer här >

För att besöka oss betalas en entré på plats. Som kvitto får ni en metallknapp som sedan ger er möjlighet att besöka oss hur många gånger som helst resten utav säsongen.
Entré: Vuxna 100 kr. Barn 2–15 år 60 kr.

Fäboden håller öppet för besökare 12 juni–24 augusti, onsdag–lördag kl.12.00–16.00. Midsommarafton stängt.

På grund av smittorisker och att våra kor förknippar hundar med vargar och kan då bli aggressiva, vill vi att ni lämnar era husdjur i bilen eller hemma.

På grund av dålig mobiltäckning är det säkrast att ta med kontanter till oss i skogen. Swish kan fungera vissa dagar. Kontantkort kan vi ej ta emot.

Inne hos oss är ni välkomna att fika på det vi har att erbjuda. Egen fikakorg får ej medtagas in, men utanför området finns bord för egen fikakorg.

Då vi bor på fäboden hela sommaren, uppskattar vi att du som besökare respekterar öppettiderna. Vill du försäkra dig om att en viss produkt finns att köpa, boka den då via sms 070-232 65 25 några dagar innan ditt besök.

Tack vare dig som besökare har fäboden möjlighet att leva vidare. Varmt välkommen!

Händer sommaren 2019

Onsdag 12 juni kl. 12.00 öppnar vi för besökare. Sedan har vi öppet onsdag-lördag kl. 12.00–16.00 fram till lördag 24 augusti. Midsommarafton stängt!

Lördag 15 juni
Invigning utav ”Stur Laddu” med levande musik. För mer information se ”Karl-Tövåsens levande fäbod” på Facebook.

Lördag 29 juni 
Barnens Midsommar. Barnen klär Majstången. Spelmän.

Söndag 30 juni 
Fäbodgudstjänst. För mer information se Rättviks pastorat.

Fredagen 5 juli
Hornblåsarstämma kl. 11.00–15.00.
Rundblåsning utav många olika slags horn. Kulning. Fäbodmusikens historia i nutid och dåtid. Berättelse från dagens fäbodbrukare. Tillverkning utav smör och messmör. Försäljning utav fäbodprodukter, kaffe samt kolbulle.

19–21 augusti – Fäbodkurs
Välkomna till denna unika kurs där ni lär er att ysta olika typer utav ost, koka messmör samt kärnar smör. Du får även möjlighet att lära dig mjölka fäbodens kor på rätt sätt för att få säkra och bra produkter. För mer information: www.eldrimner.com


Hitta till oss

Vägbeskrivning

Från Falun:
Riksväg 80 till Rättvik, vidare till Vikarbyn, ca 7,5 km N Rättvik. Följ skylt Karl Tövåsen.

Från Borlänge:
Riksväg 70 till Rättvik, vidare till Vikarbyn, ca 7,5 km N Rättvik. Följ skylt Karl Tövåsen.

Från Mora:
Riksväg 70 mot Rättvik. I Vikarbyn, följ skylt Karl Tövåsen.

Fäboden ligger ca 8 km från Riksväg 70, vackert inramad av skog och den gamla vallen väster om vägen.

GPS-koordination: Latitud: 60.97635  Longitud: 15.05152