Detta händer sommaren 2016

Fäboden är öppen onsdag–lördag kl. 11.00–16.00. 15 juni–19 augusti.
Söndagar: ENDAST FÖRBOKADE VISNINGAR.
Midsommarafton stängt.

Lördag 4 juni

Buffring från Västbjörka till Karl-Tövåsens fäbod.
Se filmen från 2012 här >>

Onsdag 15 juni 

Vi öppnar fäboden för besökare.

Lördag 2 juli

Barnens midsommar från kl. 11.00. Barnen klär majstången. Ponnyridning vid bra väder.

Fredag 8 juli

Hornblåsning – stämma. Program kommer senare.

Fredag 19 augusti

Sista dagen vi har öppet.
Därefter är ni varmt välkomna att besöka vår hemgård i Västbjörka. Här kan ni träffa djuren och även handla ost och smör. Om du vill vara säker på att vi är hemma, vänligen ring 070-232 65 25 före besöket.

Kurser

NYHET! Fäbodvolontär vecka 23–32 2016.
Fäbodlärlingskurs
Prova på kurs
Ystning med inriktning fäbodprodukter
Se mer information om kursen Ystning med inriktning fäbodprodukter >>

Kaffestugan

Kl. 12.00–14.00 kan ni grilla er egen Kejsarkorv med tuttul och tillbehör. Kejsarkorven är en KRAV-ekologisk och nitrifri grillkorv.
Vi serverar även äkta kokkaffe, kokt på renaste källvatten. Till kaffet kan du välja vår populära fäbodsmörgås med smör och färskost eller en kärnmjölkskaka, bakad på just kärnmjölk.
Är du nyfiken på våra ostar serverar vi även en osttallrik med olika sorter.
Öppet kl. 11.00–16.00 alla dagar utom måndagar och tisdagar.

Messmörskok och smör

Så gott som varje dag kokar vi messmör och kärnar smör. Som besökare har du möjlighet att titta närmare på hur detta går till. Arbetet sker oftast mitt på dagen.

Vandringsleder

Runt Karl-Tövåsens fäbod finns fina uppmärkta vandringsleder och stigar.

Grupper

Vi tar gärna emot grupper men dessa måste förbokas. För mer information, vänligen ring 070-232 65 25.

En dag på fäboden!

Klockan 05.00 är det dags att stiga upp. Då delar man sysslorna så att en person sköter mjölkningen och en sköter mejeriet. Morronsysslorna tar några timmar och sedan är det dags för frukost, då har djuren släppts på bete. Så är det dags att planera för dagens besökare och det kan bli många.

En viktig del av verksamheten gäller besökare av fäboden. Sedan lång tid tillbaka har Karl-Tövåsen varit ett kärt utflyktsmål för turister men även för bygdens befolkning. Redan för hundra år sedan, när det fanns stora hotell och pensionat i Rättvik, Vikarbyn och Sjurberg, var det vanligt att gästerna gjorde en utflykt till fäboden i lövade kärror. Idag kommer de flesta med bil och förutom de som enbart kommer för att titta på djuren och fäbodarbetet, finns det många andra besökare. Här ordnas barndop, fäbodgudstjänster och andra program. Naturligtvis har fäboden sin egen majstång och midsommarfirande sker lördagen efter midsommar.

Många pensionärer från kommunens äldreboende gläds också över en utflykt hit. Vid 17.00-tiden är det åter mjölkdags. Har korna inte kommit hem till den tiden, får man gå ut och leta. Djuren kan vandra långt, vissa dagar 5 km enkel väg men familjen vet ofta var man skall leta. Gamla fäbodställen, ängar i skogen och kalhyggen hör till kornas favoritställen. Eftersom kor sällan går till samma ställe två dagar i rad utan väljer betesmark i motsatt riktning har man lite kontroll på var man skall börja leta. Ofta hör man korna på långt håll eftersom nästan alla kor har en koskälla runt halsen. Den fyller flera funktioner, man hör var djuren är och den avskräcker björn och varg. Några av korna har för säkerhets skull också en sändare runt halsen. Den är till stor hjälp om dom blir skrämda och försvinner långt bort i skogen.