Tillverka fäbodprodukter

Lär dig ysta fäbodprodukter med Tin Gumuns

Datum: 3-4 juli 2024

Sista anmälningsdag: 2 juni 2024

Mer information och anmälan: Eldrimner.com

I Eldrimners regi arrangeras denna kurs som riktar sig till dig som är intresserad av eller som redan arbetar på fäbod med tillverkning av fäbodprodukter. Kursledaren Tin Gumuns driver Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Hon har fått traditionell kunskap förmedlad av tidigare fäbodkullor samt gått kurser i ystning på Eldrimner.

Kursen speglar arbetet på en fäbod med långa dagar och närhet till djur och natur. Under kursen tillverkas typiska fäbodprodukter; fäbodost, på helmjölk och skummad mjölk, messmör, småost och smör.

Kursdeltagarna får också vara med på mjölkning av fäbodens fjällkor. De praktiska passen i mejeri och mjölkning varvas med teoretiska pass då Tin berättar om fäbodlivet – historiskt och idag.  Ystningsgrunder, livsmedelssäkerhet och hygien på en fäbod tas också upp och även hur ett fäbodmejeri kan vara uppbyggt.

Observera att kursens hålltider speglar arbetet på fäboden. Det innebär långa dagar, med sent avslut första dagen och tidig start andra dagen.

Måltider 
Måltider samt fika ingår inte i kursavgiften. Samtliga måltider kommer att finnas tillgängliga att köpa och bokas inför kursen. Mer information om priser och bokning kommer per mejl till kursdeltagarna vid sista anmälningsdag.

Klädsel: rena, oömma kläder.

Varmt välkommen på en inspirerande kurs på Karl-Tövåsens fäbod!